Spikade upp lite tavlor igår! Dessa två nedan är mina egna bilder, den första tog jag år 2007 när jag bodde i Paris. Jag och en vän bestämde att vi skulle ha lite egen tid att utförska Paris och sedan mötas upp på eftermiddagen. Jag bestämde mig för att traska till Montmartre! Bilden togs när jag är på väg uppför alla trappor... Den andra bilden är tagen när jag var i Paris med mamma, på hösten 2007, på avenue Montaigne, en av Paris finaste modegator. På bilden ser ni Diorhuset och några herrar i kostym.




Min plugghörna har blivit mysig!


Denna bilden köpte jag när vi varit på en utställning med fotografen Robert Doisneau, alla hand bilder är så charmiga, har en almanacka i hallen med hand bilder också!

Pusspuss..

Hej!

Läget idag? Det är ju måndag, trevligt med en ny vecka eller vad tycker ni? Idag ska jag plugga, ska börja med research till exjobbet, skrev en enkät igår som jag förhoppningsvis kan lämna ut i veckan.. Lite sånt smått är det som händer. Jag har nog inte ens berättat för er vad mitt exjobb ska handla om.

Jo, det ska handla om matlagning  barnfamiljers vardag. Det jag ska göra är att ta fram en produkt eller tjänst som underlättar matlagningen under vardagarna när föräldrarna till exempelhar ont om tid, är trötta, inte har någon inspiration osv. Men samtidigt så ska failjen engageras tillsammans och min produkt eller tjänst ska sprida kunskap och glädje kring matlagning. Något i den stilen =) Självklart ska min produkt eller tjänst vara bättre än de liknande som finns idag, tex matkassar som man beställer hem till dörren, matlagningsprogram, kokböcker, alla konstiga tv-shops mojänger osv...

Detta ska jag hålla på med fram till slutet av maj, men samtidigt läser jag en annan kurs så det gäller att ligga i... önska mig lycka till!


Detta ska jag försöka få folk att undvika! Man ska laga mat själv, det är billigare och godare! (och roligare!) =)

Igår lagade jag en riktigt god middag!

Tarte flambée är en maträtt från Alsace i nordöstra Frankrike och påminner om pizza. Fyllningen är dock helt annorlunda och den kan varieras efter tycke och smak. Mitt recept är inspirerat av när jag åt tarte flambée för första gången i Paris. Det var på ett ställe som bara serverade tarte flambée med en mängd olika fyllningar.

Favoriten var "Tartiflette" som egentligen är en speciell potatisgratäng, och anledningen till att denna tarte flambée heter samma sak beror på att samma ost används i fyllningen, nämligen reblochon, samt potatis. Lång historia, men ett väldigt enkelt recept, hoppas det smakar!


Precis innan den ska in i ugnen...


Färdig!


Sååå gott...


Ingredienser (ca 4 pers)

Botten

5,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g rumstempererat margarin
2 dl mjölk

Fyllning
750 g amandine-potatis (små gulliga potatisar som inte behöver skalas, bara sköljas!)
2 gula lökar
200 g rökt sidfläsk
150 g reblochon
1 dl riven smakrik ost, tex västerbotten.
2 dl crème fraîche
salt

Gör så här:

Sätt igång ugnen på 200 grader, låt plåten du ska använda vara kvar i ugnen. Skölj sedan potatisen och börja koka den. Skär sidfläsket i tärningar och stek det gyllenbrunt.

Börja med degen. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt margarinet i tärningar och nyp ihop till en grynig massa. Häll i mjölken och knåda ihop degen, tillsätt mer mjöl om det behövs. Ta ut degen och knåda den på ett bakbord eller direkt på ett rent bord. Tänk på att inte knåda för mycket, då blir degen svår att kavla ut. Dela degen i två delar och kavla ut den ena delen så att den passar plåten (den måste inte vara perfekt rektangulär). Lägg den utkavlade degen på en bit bakplåtspapper som passar plåten och kavla ut lite till, ju tunnare deg, ju godare!

Bre 1 dl crème fraîche på den utkavlade degen. Lägg på hälften av den kokade potatisen i skivor, en lök i strimlor, hälften av sidfläsket och reblochon-osten och hälften av den rivna osten. Strö över lite salt.

Ta ut den varma plåten ur ugnen och lyft över bakplåtspappret med den obakade tarten på (här får man gärna vara två personer). Sätt in plåten i ugnen och grädda tills fyllningen och degkanterna blivit gyllenbruna, det tar ca 15 min. När den är färdiggräddad gör man om proceduren med tarte nr 2. Servera med ett välkylt Alsace-vin. MUMS!

Detta är även mitt bidrag i en recepttävlning på bloggen Kalasgott! Klicka på länken nedan för att komma till bloggen och för att läsa om tävlingen. Man kan vinna en Assistent Original! Vilken dröm!

Kalasgott

Önska mig lycka till! =)